SmartYoga a KimeNŐn!

Mivel a SmartYoga célja olyan emberek számára eljuttatni a jógát, akik valamilyen okból eddig távol tartották magukat tőle, folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket más kezdeményezésekkel. Így kerültünk kapcsolatba a KimeNŐ társadalmi vállalkozással.

"A KimeNŐ elhivatott szakemberek és tanácsadók közössége, akik a saját szakterületükön elkötelezetten és nyitottan végzik tevékenységeiket, a női élethelyzeteket nagyon jól ismerik, a női önmegvalósítást és kiteljesedést egységesen missziójuknak tekintik. Azért dolgoznak, hogy a nők a legtöbbet hozhassák ki magunkból."

A KimeNŐ blogba írt cikk azok számára lehet hasznos, akik már elhatározták, megteszik az első lépést a jóga felé, de nem tudják, hogyan: http://www.kimeno.hu/kimeno-blog/minczer-krisztina/elso-lepesek-joga-fele

ÁSZANÁK A FITNESSZ IRÁNYZATOKBAN

Megtaláltad! Ne keress tovább újabb és újabb módszereket, feladva a korábbiakat. Mélyedj el abban ami te vagy.

Sokszor hallom, látom, tapasztalom, hogy más sportágak, edzés típusok átvesznek jóga gyakorlatokat. Nemrég láttam egy fitflow videót, amiben szinte minden mozdulata egy-egy ászana volt.

https://www.facebook.com/video.php?v=564990550270273

Az emberek egyre nyitottabbak más mozgásformák iránt, és mikor beleunnak a sajátjukba, és inspirációt, motivációt keresnek, kipróbálnak sok-sok más irányzatot, majd beépítik az edzésükbe. Az egyes rendszerek közötti határvonal elmosódni látszik.

De ha mélységeiben vizsgáljuk a dolgot, ha valaki belekóstol egy módszerbe és számára hatékonynak látszik, és beépíti a saját rendszerébe, a végeredmény az lesz, hogy létrehoz egy turmixot a sok inspirációból. Új nevet ad neki, és a marketing és sales vénájától függően eladja. Minél koherensebb a rendszer, annál könnyebb meggyőzni az embereket arról, hogy ez az igazi, ezzel majd átütő sikereket érsz el.

Azonban az igazi értéke az egyes tudásmorzsáknak elveszhet, ha nem mélyülünk el az adott rendszerben, mert csak egy felületes benyomásunk van az adott módszerről. (Ugyanez történt velem, mikor először elmentem erőnléti edzésre. Hónapok teltek el, mire picit ráéreztem, miről is szól ez az egész. Mert első körben azt tapasztaltam, hogy ennek a jógához képest semmi értelme.)

Mikor egy jóga gyakorlatot beépítenek egy fitnesz irányzatba, az természetesen működni fog. De vajon mennyire működne akkor, ha az aki csinálja, pontosan tudná, mit csinál?

 • Tudná, hogy az adott gyakorlatnak mi a célja, fizikailag és mentálisan?
 • Mely szervcsoportokat stimulálja, milyen történet van mögötte.
 • A test mely területére kell fókuszálni az ászanában?
 • Hogyan és hova kell lélegezni?

Ha egy kicsit messzebbről nézzük, egy ászana egy jógaórának csak egyetlen eleme a sok közül. Minden órának van fókusza, az adott jóga testtartások nem véletlenül vannak abban a sorrendben, ahogy. És hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy jógaórán választ kapsz a fenti kérdésekre. Ha szerencsés vagy, szó esik a fókuszról, a légzésről.

A jóga ászanák térhódítása tagadhatatlan. A következő lépcsőfok az lesz, mikor az embereket el kezdi érdekelni, hogy mit is csinálnak valójában. Lehet, hogy évekig tartó gyakorlás után esik le a tantusz, lehet soha. Mindig van lehetőségünk arra, hogy rájöjjünk mit miért teszünk. A lehetőségünk arra, hogy a gyakorlás során megtapasztalt tudatosságot átvigyük a mindennapi életünkre, a kapcsolatainkba. És lehet neked nem is kell ehhez jógázni. Minden kiforrott rendszer tudja ezt. Az egyetlen lényeg, ne keress tovább újabb és újabb módszereket, feladva a korábbiakat. Mélyedj el abban ami te vagy. Akár a filmkészítésben. :)

Engem ma ez a film inspirált, hogy picit rájöjjek, miért teszem amit teszek, köszönet annak akitől kaptam.

CSALÁDBARÁT JÓGA ÓRA A HELLO ANYUBAN

Kapcsolódj a testedhez, meríts erőt belülről, hangolódj rá a lelkedre, játssz, erősödj, relaxálódj, legalább arra a néhány percre, még jógázol. Családbarát órák a Hello Anyuban, a Csányi utca 7-ben, a Király utcai villamosmegállótól 2 percre.

Jógázz a gyerekeiddel suli után!

 • KEDD: 17.00-18.00 CSALÁDI jóga 5-100 éves korig
 • HÉTFŐ: 18.30-20.00 dinamikus hatha jóga

Várlak szeretettel :)

joga-hello-anyuSmartYOGA A KONTAKT BUDAPESTBEN

A SmartYoga - munkahelyi jóga koncepció megalkotásakor megfogalmaztuk, miben különbözük a többiektől. Az egyik első üzenetünk "jógázz a munkahelyen, NE csak a jógastúdióban." Az élet azonban úgy hozta, hogy a SmartYoga a határterületek projektjévé változott. Bővült az üzenetünk.

"JÓGÁZNI BÁRHOL LEHET, NEM CSAK A JÓGASTÚDIÓBAN."

Egyre több munkahelyen gyakoroltok velünk, majd beszivárogtunk a Testkultúra Műhelybe, ahol a csapat célja a "testmozgásról való közös gondolkodás elindítása, az általunk ismert és szeretett rendszerek népszerűsítése." Legyen szó kettlebell, clubbell, brazil jitsu vagy éppen jóga gyakorlásról. Hatékony kombináció erőnléti edzéssel kombinálni a jóga gyakorlást, ha tudod hogy a tested mely területén van szükséged egy kis tuningra.

EZ UTÁN MERRE SODOR A SZÉL?

A következő állomás a Kontakt Budapest, ahol kontakt tánc, 5Ritmus és egyéb testtudatosságot fejlesztő tánc alapú technikák mellett tartunk jóga órákat kedden és csütörtökön. 17:30-18:15-ig jógázhattok velünk. :)

SmartYOGA ARCULAT ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

És ez a post most azért aktuális, mert az oldalam készítői felrakták a SmartYoga oldalt a referencia munkáik közé. :) 

Szóval mindig izgatott, mi van a háttérben, hogyan születnek meg a döntések, mi és ki mozgatja a szálakat. Ezért különösen izgalmas volt a saját projektem kapcsán megélni, (mert kicsit jobban ráláttam, mint egy átlagos megrendelő) hogyan is készül el egy igazán profi arculati anyag, egy website, mi minden kell egy fotózáshoz, vagy éppen mennyi munka van a nyomtatandó anyagok: a névjegy, szóróanyag, bérlet, vagy akár a csokis süti cetlije mögött. :)

Forrás: https://www.behance.net/gallery/18345777/SmartYoga

Forrás: https://www.behance.net/gallery/18345777/SmartYoga

A SmartYoga projektben mindenki a szívét-lelkét beleadta, és ahelyett, hogy kompromisszumok mentén lépegettünk volna előre ezer külső körülményt okolva, mindannyian a saját határinkat veszegettük, feszegetjük. Mindenki maximálisan ádta magát a projektnek, ezért nagyon köszönöm még egyszer, hogy ennyien segítettetek.

Forrás: https://www.behance.net/gallery/18345777/SmartYoga

Forrás: https://www.behance.net/gallery/18345777/SmartYoga

Éljen-éljen! :)

DÍJMENTES MUNKAHELYI JÓGA BEMUTATÓ ÓRA

Munkahelyi jóga órák a hát és a gerinc egészséért

Szeretnél mozogni, de nincs időd elmenni egy jógaközpontba? Akkor a munkahelyi jógát neked találták ki. Mindenki jógázhat korra, nemre, testalkatra való tekintet nélkül.

A JÓGA HATÁSAI:

 • Enyhíti, majd  elmulasztja a nyak-, hát-, váll-, derékfájást.

 • Erősíti és rugalmasabbá teszi az egész testet.

 • Méregtelenít, kiegyenlíti a vérnyomást.

 • Optimalizálja a hormontermelést.
 • Megtanít lazítani, a jelenben lenni.

Most próbáld ki díjmentesen! Írj a kriszti@smart-yoga.net e-mail címre, vagy keress minket a +3630 729 7675 telefonszámon.

Kép forrása: SmartYoga

Kép forrása: SmartYoga

FONTOS-E, MELYIK JÓGATANÁRHOZ JÁRSZ GYAKOROLNI?

Az ember mindig keresi az ideális oktatót. Aki hiteles. Akinek olyan a kisugárzása. Akire fel lehet nézni. Akinek megnyugtató a hangja. Aki okosat tud mondani. Ezeregy elvárásunk van. De fontos-e valójában, kihez járunk gyakorolni?

A választ a saját jógás életutamból hámozom ki, végiggondoltam, hogy az elmúlt nyolc évben milyen oktatóknál gyakoroltam, és melyikben mi ragadott meg.

A jógával való első találkozásom a munkahelyemnek köszönhető. A szakszervezet leszerződött egy fitnessz teremmel, és ingyen járhattunk sportolni, és a sport centrumban volt egy iyengar jóga terem. Szóval az első helyre azért jártam lelkesen, mert:

ingyen volt, és egy kikészítő irodai nap után azt éreztem, "ez jár nekem"

A hétnek csak azon az egy-két napján pattantam fel időben a székemből, mikor jóga óra volt. Mert nekem jár ennyi, gondoltam. Bár az oktatókkal nem szimpatizáltam, de csodálatosnak tartottam, hogy egy tádászana, ami kvázi vigyázzállás, mennyi erőt és összpontosítást igényel. És utána egy szaunázás nagyon intenzíven rádolgozott a jóga gyakorlásra, azt éreztem, hogy egy nagy lüktetés az egész testem. Aztán beütött a válság, és ezennel vége lett az ingyen jógának. Mivel az oktatókkal nem szimpatizáltam igazán, sose mentem vissza.

A következő tanáromhoz a bácsi hangja miatt jártam. Olyan volt a kisugárzása, mint a béke szigete.

Az is megnyugtatott, ha csukott szemmel hallgattam. Kérdeztem, tanít-e máshol, mert ott meg magával a jógaközponttal nem voltam megelégedve, de azt mondta, hogy nem.

Aztán a lakótársam egyetemének sport centrumába jártam jógázni, ahol olcsó volt a jóga, és angolul tartották az órákat.

Ide az ár miatt jártam, meg a lakótárssal való bandázás miatt.

SY-blog-kihezjarszgyakorolni

Aztán egy „véletlen” folytán elkerültem egy olyan jógaközpontba, amivel szimpatizáltam. Közben kiderült, hogy a szuper nyugodt hangú tanár bácsim itt tart oktatóképzést. A tanár bácsi megengedte, hogy bejárjak az oktatóképzősök gyakorló óráira, és lett kedvenc tanár nénim is ugyanitt, aki az órák után transzlégzést tartott. Mikor hozzá mentem nem is a jóga miatt jártam, hanem a transzlégzés miatt. A központban sok különböző technikával gyógyíthatta magát az ember, transzlégzéssel, családállítással, a terapeuták kézről kézre adták az embert. Egyre több új technikával ismerkedtem meg, mellékesen meg eljógázgatott az ember.

Láttam, ahogy a központ által indított jógaoktatói képzéseken milyen helyes banda gyűlt össze, és valószínűleg ezért, rá két évre én is beiratkoztam, csak úgy, miért is ne. Az életfogytig tartó tanulás jegyében. A képzés nem olyan volt, mint ahogy elképzeltem, a képzők mintha ott se lettek volna lélekben igazán. Azonban nagyon jó arcok gyűltek össze, csak valahogy nem alakult ki nagy csapatszellem. Sokat gondolkoztam utána, nekem miért pont ide kellett beiratkoznom, ahol motiválatlanok az oktatók, de akkor már mindegy volt. Kötelezően eljártam a két vezetőtanárhoz gyakorolni, mellette pedig ahhoz, akinél szerettem jógázni. De mi volt köztük a különbség? Miért szimpatizáltam az egyik tanárral, még a másikkal nem? Az az érték, ami az egyikben megvolt, a másikban pedig nem, az odaadás. Az egyik tanárnál éreztem az oktató figyelmét, a másiknál nem. Az egyik mindig korrigált, a másik sohasem.

Végiggondolva a tanáraimon, mindig azt kaptam tőlük, amire szükségem volt, és folyamatosan változtak a szükségleteim.

 • Mikor csak azért jártam jógázni, hogy nyújtózkodjak egy jót és végre megnyugodhatok egy stresszes nap után, akkor olyanhoz jártam, akinek megnyugtató volt a hangja, és érezte hogy jobb ha hozzám se szól, mert dühösen kivonulnék a teremből.
 • Mikor arra volt szükségem, hogy gyógyuljak, mert betegnek éreztem magam, akkor olyan tanárhoz jártam, aki szintén meg akart gyógyítani, mert betegnek vélt.
 • Mikor már arra volt szükségem, hogy egy kicsit rálássak mi is ez a jóga, (és nem az elméletre gondolok) akkor olyanhoz jártam, aki megtanított lélegezni, és rávezetett mi is egy-egy ászana esszenciája.
 • Aztán az élet összehozott egy olyan oktatóval is, aki indiai mestertől tanult, és élete felét most is Indiában tölti. Tőle annyit tanultam egy óra gyakorlás alatt, mint másoktól egy év alatt.

Most bárkihez megyek, azt érzem, mindent megkapok, ami kapható.

Óra végén elönt a hála. Mindegy hogy az illető 20 éve tanít, vagy ez az első óra, amit levezetett. Annyira bele tudok menni a gyakorlásba, annyira sikerül beletágulnom a testembe, „itt és most” lenni, hogy mindegy milyen a hangja, a felkészültsége, nekem csak a légzés van és az érzés.

Ahhoz, hogy ezt sikerült elérnem, az elmúlt nyolc évben meg kellett találnom azokat az embereket, akiket abban a pillanatban épp hitelesnek véltem, akikben megbíztam, akiket arra a másfél órára oktatómmá fogadtam. Szóval igen, fontos kihez jársz gyakorolni, de a hitelesség és a „jó jógaoktató" definíciója mindig az elvárástól függ.

Ha a fókuszod a légzéseden és az érzéseiden van, az elvárás megszűnik, és minden oktató hitelessé válik.

Ettől függetlenül azonban mindig lesznek olyanok, akikhez szívesebben jár gyakorolni az ember, mert az aktuális elvárásinak valaki megfelel, valaki pedig nem.

20 PRAKTIKUS TRÜKK KEZDŐ MEDITÁLÓKNAK

Forrás: zenhabits.com

Mi a meditáció? Figyelmünk 100%-os összpontosítása egy adott "területre".

A meditáció gyakorlása számtalan egészségügyi előnnyel jár, a koncentrációs készség növekedésétől a szorongás csökkenéséig, és még boldogság érzetet is generál. Ezért rengeteg ember próbálkozik a meditációval, azonban csak egy nagyon kis hányadnak válik igazán szokásává. Ennek egyik lehetséges oka, hogy sokan nem azzal kezdik a meditálást, hogy beépítsék a napi életvitelükbe, akár a fogmosást.

Kép: www.tumblr.com/philspehar

Kép: www.tumblr.com/philspehar

Ennek az írásnak az a célja, hogy praktikus tippeket adjon, hogyan teheted hosszú távon a hétköznapjaid részévé  a meditálást.

 1. Gyakorold minden nap. Mindig a nap ugyanazon szakaszában végezd, lehetőleg napi kétszer.
 2. Kezd a légzéssel. A mély légzés csökkenti a szívritmust, ellazítja az izmokat, és a légzésfigyelés összpontosítja a figyelmet.
 3. Nyújts előtte. (Jógázz! :) - a szerk.) A nyújtással ellazulnak az izmok, így kényelmesebben tudsz ülni vagy feküdni. Már mozgás  közben elkezdesz "befele figyelni" hiszen a testérzeteidre fókuszálsz.
 4. Legyen fókusza a meditációdnak. A figyelem összpontosításának művészete kemény munka, és megkönnyíti a dolgod, ha célzottan meditálsz.
 5. Vedd észre, mikor előtűnnek a frusztrációid. "Mit csinálok én itt?", vagy "Miért figyelek még mindig másra?" Ha kezdesz türelmetlen lenni, vedd észre, és csak térj vissza a légzésed figyeléséhez.
 6. Kísérletezz. Bár sokan csak törökülésben tudják elképzelni a meditációt, a kezdőknek ajánlott kipróbálni fekve, nyitott és csukott szemmel is.
 7. Érezd a tested. Remek módszer a meditáció elkezdésére, hogy mikor az elme kezd elcsendesülni és beáll egy meditatívabb állapot, simítsd végig a figyelmeddel a tested a lábujjaktól a fejed búbjáig.
 8. Válassz helyszínt. Egy szobát, vagy egy sarkot, amit csak erre használsz. Itt ne egyél, ne aludj, és ne dolgozz, szánd csak a meditációra. Díszítsd gyertyákkal, és olyan kellékekkel, melyek számodra kedvesek.
 9. Olvass könyveket a meditációról, melyek leírják a mélyebb meditáció előnyeit, ezzel motiválhatod magad.
 10. Kötelezd el magad hosszú távra. A meditáció élethosszig tartó gyakorlat. Legnagyobb haszna nem a napi gyakorlás eredményeiben nyilvánul meg. Csak tedd a tőled telhetőt minden nap, az elvárásokat pedig engedd el.
 11. Hallgass meditációs hanganyagot.
 12. Napközben is legyenek meditatív pillanataid. Például mikor csak a légzésedre figyelsz, kiüríted az elméd, és a jelenben vagy a metrón, a buszon, vagy kávézás közben. Ez a gyakorlat segít kifejleszteni, elmélyíteni magadban a meditáció gyakorlatát.
 13. Biztosítsd, hogy ne zavarjanak meg. Az egyik leggyakoribb hiba kezdő meditálóknál, hogy nem biztosítják maguk számára a nyugodt örnyezetet. Ha azon jár az agyad, hogy vajon megcsörren-e a mobilod, felébredt-e a gyerkőc, vagy mikor kezd sípolni a vízforraló, akkor nem tudsz majd elmélyülten befele figyelni.
 14. Figyeld a legapróbb változásokat is. Lehet olyan pici dologról beszélünk, mely a külső szemlélő számára észrevétlen, de a meditációs gyakorlatod szempontjából különleges értékkel bírhat bármilyen apró változás.
 15. Használj gyertyát. A csukott szemmel való meditálás kihívás lehet egy kezdő számára. Egy égő gyertyára való fókuszáláskor is nagyon intenzíven fejlődik a koncentrációs készség, így támogatja a meditálásra való képességeid fejlődését.
 16. NO PARA. Ez a legfontosabb tipp kezdőknek, és a legnehezebben kivitelezhető. Hidd el, mindegy mi történik még meditálsz. Lehetsz ingerült előtte és mérges utána, de a meditációd alatt tedd a legtöbbet, amire képes vagy.
 17. Csináljátok együtt! A pároddal vagy a szeretteiddel való meditálásnak sok előnye van, és segít elmélyíteni a meditációdat, mint szokást. De érdemes előtte lefektetni az alapszabályokat.
 18. Meditálj korán reggel. Korán reggel a legjobb időpont a meditálásra. Nyugodt a környezet, még nincs tele a fejünk a nap dolgaival, és ilyenkor van rá a legkisebb esély, hogy megzavarnak. Váljon szokásoddá, hogy fél órával korábban kelsz föl és meditálsz.
 19. Legyél hálás a végén. Szánj néhány percet arra, hogy hálát érezz, hogy gyakoroltál, és képes voltál fókuszálni az elmédet.
 20. Vedd észre, ha fogy az érdeklődésed a meditáció iránt. A meditáció kemény munka, és elkerülhetetlenül eljön az a pillanat, mikor úgy érzed, már nem illik a mindennapjaidba, talán már nincs is rá szükséged. Ez lesz az a perc, mikor igazán gyakorolnod kell. Térj vissza a könyvekhez, a hanganyagokhoz. Fókuszálj erősen a gyakorlásra. Nagy rá az esély, hogy mikor elveszted a meditálásra való fókuszálás képességét, az életed más területein is elveszted a fókuszálásra való képességet.

A meditáció gyakorlata kemény az elején, de használd a tippeket, hogy a mindennapjaid részévé váljon. Hajrá! Meditálásra fel. :)

 

 

 

A BOLDOG ÉLET TITKAI EGY 17 ÉVES HALDOKLÓTÓL

Sam Berns boldog ember volt. 17 évesen halt meg progériában, egy nagyon ritka és gyógyíthatatlan betegségben. Sam Berns egy aggastyán testében élt boldogan, igen BOLDOGAN! Szerető családban, igazi barátok között. Az volt a nagy álma hogy megváltoztassa a világot.

Sam a tökéletes példa arra, hogy legyőzhetsz bármilyen akadályt, és a körülményektől függetlenül lehetsz boldog, ha tudod mik a céljaid, a megfelelő helyre fókuszálod a figyelmed, és tudod mibe rakod bele az energiáidat.

SAM TITKAI A BOLDOG ÉLETRŐL

1. A fókusz

"Olyan dolgokra fókuszálok, amiket meg tudok csinálni, azok helyett, amiket nem tudok."

 • Nem bírta el a pergődobot, de megtalálta a módját, hogy legyőzze az akadályt.
 • Nem tudott focizni, de élvezte a meccsnézést.
 • Nem pazarolta arra az energiáit, hogy rosszul érezze magát.

2. Emberi kapcsolatok

"Olyan emberekkel veszem körül magam, akiknek igazán értékelem a társaságát."

 • Szerencsének érezte magát, hogy van egy szerető támogató családja.
 • Hogy vannak igazán jó barátai, akikkel segítenek egymásnak.
 • Egyáltalán nem agódott a betege miatt, mikor együtt zenélt a középiskolai bandában a barátaival. A zene, és az EGYÜTT alkotás szinte hatályon kívül helyezte a betegségét.
 • Szerinte a mindennapi életben a legfontosabbak azok, akikkel nap mint nap találkozik az ember: a család, a barátok, a tanárok, a közösségek.

3. Motiváció

"Mindig a jövőbe tekintek."

Sam hitt abban, hogy ha vár valamit, akár egy meccset, egy családi nyaralást vagy a barátaival való együttlétet, mert mindezek az apróságok segítettek fókuszálni, hogy csodás jövő áll előtte, és túllendítették a nehézségeken.

+1 Sose hagyok ki egyetlen bulit sem! :)

A youtube-on a Boldog élet filozófiájáról szóló angol nyelvű TEDx konferenciás előadását több, mint 4,5 millióan nézték meg.

HOGYAN MEDITÁLJ MINDEN NAP

Forrás: zenhabits.com
"A meditáció, mint szokás a legerőteljesebb dolog, amit életemben tanultam. Az egyik legegyszerűbb szokás, bárhol és bármikor csinálhatod, és azonnal érzékelhető a hatása. Hány szokásodról mondhatod el ugyanezt?" Leo Babauta

Bár sokan azt hiszik, hogy a meditáció az valami olyan, amit csak tanár vezetésével csinálhatsz egy Meditációs Központban, de igazából bárhol és bármikor meditálhatsz olyan egyszerűen, hogy figyeled a légzésed az autóban, vagy miközben ülsz a vonaton, vagy épp a kedvenc kávézódban.Meditálhatsz munkahelyen, séta vagy akár zuhanyzás közben.

Ha nagyon elfoglalt vagy, tényleg csak két perc az életedből. Így nem igazán találhatsz kifogást, miért ne csináld.

MIÉRT MEDITÁLJ?

Miért szakíts időt a meditációra minden nap? Megszámlálhatatlan előnnyel jár, de íme a kedvenceim:

 • Oldja a stresszt, és segít ellazulni.
 • Ha gyakorlod a meditációt, az ott tapasztaltakat átültetheted a mindennapjaidba.
 • Segít, hogy élvezd az életet, megváltoztasd a szokásaidat, egyszerűen és lassan élj, és légy jelen mindenben, amit csinálsz.
 • Bebizonyították, hogy a meditáció fejleszti a mentális képességeket: a koncentrációs készséget, a boldogságra való képességet, a memóriát, az önkontrollt, az előadási készséget.
 • Néhány kutatás kimutatta az egészségre gyakorolt pozitív hatását: többek között javítja az anyagcserét, a szívritmust, a légzést, a vérnyomást.

 • A legnagyobb előnye azonban nehezen kifejezhető szavakkal: jobban megérted a saját működésed, tudatosabban tekintesz magadra, és az életedre.

 • Legegyszerűbben: néhány perc meditáció maga a nyugalom és pihenés oázisa, ahol mindennapjaink során ritkán találjuk magunkat. És ez önmagában is éppen elég.
SY-colombia-2012

HOGYAN CSINÁLD NAPI RENDSZERESSÉGGEL?

Rengeteg módja lehet a meditációnak. Azonban először célunk, hogy magát a meditáció mindennapi szokásunkká váljon, mint bármelyik napi rutinunk.

 1. Kezdetben csak napi két percet vállalj. Kezd egyszerűen, ha szeretnéd hogy szokásoddá váljon. Csinálhatod öt percig is, ha jól érzed magad benne, de emlékezz, két percet vállaltál.
 2. Válassz időt és egy kiváltó ingert. Ne konkrét időpontot, hanem egy időszakot, például reggel, felkelés után, vagy az ebédszünet alatt. A kiváltó ingernek olyannak kell lennie, amit egyébként is csinálsz minden nap. A reggeli első kávé, fogmosás, ebéd, vagy a munka utáni hazaérkezés.
 3. Találj egy csendes helyet.  Gyakran kora reggel a legjobb, mielőtt még a többiek felébrednek és elkezdenek zajongani. Van, akinek a park, vagy a part a megfelelő helyszín. Tényleg mindegy hol, csak zavartalanul tudj ülni néhány percig. Ha néhányan elsétálnak melletted a parkban, az még belefér.
 4. Ülj kényelmesen. Ne foglalkozz vele sokat, hogyan ülsz, mit viselsz vagy mire ülsz. Én személyesen (Leo Babauta) a földön szeretek ülni egy párnán, a hátamat a falnak támasztva, mert nem vagyok túl hajlékony. Aki tud törökülésben ülni kényelmesen, az üljön úgy. Vagy ülhetsz széken, vagy a kanapén, ha számodra az a megfelelő. A zen gyakorlók zafut használnak, ami egy hajdinával töltött kerek párna. Ne menj és vegyél egyet ha nincs otthon. Bármilyen párna vagy takaró megteszi. És persze vannak olyanok is, akik tudnak kényelmesen ülni a földön, valamilyen keresztezett lábú ülésben.
 5. Kezdd két perccel. Ez nagyon fontos. Sokan azt hiszik, tudnak 15-20 percet meditálni, és valóban. De ez nem egy teszt, hogy mennyire vagy erős, meddig tudsz meditációban ülni, hanem egy hosszútávú szokást próbálunk kialakítani, és ehhez kezdetnek elég a két perc. Sokkal egyszerűbb lesz kialakítanod így egy új szokást. Ha 7 napig tartani tudod a két percet, felemelheted 5-7 percre. Ha ezt tartani tudod két hétig, felemelheted 10 percre. Ha a 10 perc is megy 3 hétig, felemelheted 15 percre. Ha ezt tartod egy hónapig, akkor emelheted 20 percre.
 6. Fókuszálj a légzésedre. Mikor belélegzel, kövesd a levegő útját az orrjáratokon, a torkodon, légcsövön keresztül a tüdőbe. Ülj egyenesen, tartsd nyitva a szemed, és nézz a földre puhán. Mikor kilélegzel, kövesd visszafele a levegő útját. Ha segít, akkor számold, 1 – belégzés, 2 – kliégzés, 3 – belégzés, 4 – kilégzés. Ha elfelejtetted melyik szám jön, kezd újra. Ha elkószált a figyelmed, (és el fog) akkor csak vedd észre, és finoman gyere vissza a légzés figyeléséhez. Ismételd a folyamatot a néhány percig. Először talán nehezen megy, de a gyakorlással könnyebb lesz.

És ennyi. Egyszerű gyakorlat, de te minden nap akarod ismételni a kiváltó inger után. Csináld egy hónapig, és szokásoddá válik a meditáció.

A GYAKORLAT KITERJESZTÉSE

Ülni, és a légzésre fókuszálni maga az éberség gyakorlat. Mikor nem azonosítod magad az elméddel, hanem megfigyeled a működését. Ez egy módja, hogy hozzászoktasd magad a gyakorláshoz, és tudatában légy, épp merre jár a figyelmed. Ha van már némi gyakorlatod benne, a következő módon továbbléphetsz:

 • Ha ideges vagy, figyeld egy percig a légzésed, még az elméd vissza nem tér a jelen pillanatba.
 • Sétálj, de ahelyett hogy azon agyalsz, mit kell tenned ha végzel a sétával, figyeld a légzésed, a testérzeteidet, a környezeted.
 • Evés közben figyeld meg az ételt, az állagát, az illatát, az ízét, a saját érzéseidet ahogy eszel.
 • Próbálj ki egy tea szertartást, ahol a figyelem fókusza a mozdulatokon van ahogy előkészíted a teát, ahogy érzékeled az ízét, illatát, és mindeközben figyelj a légzésedre az egész szertartás alatt.
 • Mosogass és söpörj fel figyelmesen.

És ez még csak a kezdet. Rengeteg módja van a gyakorlásnak, például a más emberekkel való kommunikáció kapcsán, vagy munka közben, és még sorolhatnám.

 

A RÉSZEG MAJOM ESETE AZ iWiW-VEL

Tegnap éjfélkor kapcsolták le az iWiW-et, a magyar közösségi oldalt. Ennek apropóján vettem részt a búcsú bulin, ahova mindenkit meghívtak, aki valaha dolgozott az iWiW-en, az iWiW-ért. Köztük voltam két évig.

Akkor kerültem oda, mikor elkezdődött az iWiW dedesign, azaz az iWiW új arculatot kapott. Nagyon izgalmas volt részt venni egy ilyen gigantikus alkotó folyamatban. Mindannyian éreztük a felelősséget a vállunkon, hiszen naponta 1,2 millió magyar lépett fel az iWiW-re, a facebook helyett.

Ahogy visszaemlékszem, akkoriban rengeteget idegeskedtem, pedig csak a tesztelésben vettem részt, illetve az iWiW-esek panaszait kezeltem az „iWiW hivatalos” klubban. Lelkileg is komolyan vettem a dolgot, volt, hogy nem aludtam, mert pörgött az agyam, mit és milyen sorrendben kell megcsinálnom másnap. A tipikus munkahelyi stressz magával ragadta az embert.

Aztán kijött az új iWiW, és a sokk, mert senkinek nem tetszett, ráadásul tele volt hibákkal. Hiába dolgozott rajta egy rakás ember, mégse ment olyan flottul, ráadásul az emberek nem szeretik a változást, követelték vissza a régit. Eltűntek funkciók, amiket persze hiányoltak, az új funkciók viszont nem izgatták őket. Szóval elszomorító volt, hogy dolgoztunk az iWiW-en, szívünket-lelkünket beleadtuk, és nem értékelték, csak a hibákkal vették észre.

És eltelt három év, és most nincs iWiW.

Visszanézve feleslegesnek tűnik az a sok stresszelés, hiszen már nincs amiért dolgoztunk. Volt értelme az álmatlan éjszakáknak? Vagy hogy excel táblázatok pörögtek a szemem előtt álmomban? Nem hiszem. Maximum visszatekintve tanulhatok belőle. De mit?

Milyen lenne, ha MA stresszelés helyett csak visszagondolnék úgy a JELENre, mintha három év távlatából tekintenék vissza. Az JÖVŐbeli életbölcsességemmel. Például miben befolyásolja az életemet, hogy nem működött egy iWiW funkció? Vagy hogy vérre menő csatát vívtam egy kollégámmal? Nagyjából semmiben. És jön a kérdés: képes vagyok-e dönteni arról, hogy idegeskedek olyanokon, amin nem tudok változtatni, vagy csak elvégzendő feladatnak tekintem?

A jóga egyik áldásos mellékhatása, hogy a gyakorló megtanulja a helyén kezelni az élethelyzeteket, szituációkat. De hogyan? Minden jóga testhelyzet egyben egy koncentrációs gyakorlat, amivel megzabolázod az elméd. Azaz nemcsak mozgásról van szó, hanem folyamatos befelé figyelésről, légzés kontrollról.

Kép forrása: www.nerdist.com

Kép forrása: www.nerdist.com

Egy jógikus elme hasonlat szerint az elménk olyan, mint egy részeg majom, akit megcsípett egy skorpió.

Az elme folyamatos ingerre vágyik, és a változás élteti. Így az elme természetes működése eltávolít minket a belső erőnk, stabilitásunk megélésétől.

Mi történik, ha elkezdesz jógázni? Megzabolázod a majmocskádat. Oda irányítod a figyelmed, ahova te szeretnéd. Megtanulsz a jelenben élni, tisztán a feladatra koncentrálni, a múlt sérelmei nélkül, a jövőtől való félelem nélkül. Álmatlan éjszakák és stressz nélkül.

LÉLEGEZZ, MINTHA ÉLNÉL

Lélegezz, mert a lélegzet a sejtjeid életét jelenti. Ez az az anyag, ami beindítja a motort, enélkül az izmaink, a szívünk és az agyunk is leállnának, hiába tápláljuk őket egyéb értékes anyagokkal. Az oxigént a vérünkben lévő vörösvérsejtek szállítják el minden egyes sejthez, amelynek szüksége van rá. De ez még nem minden.

Fotó: Nick Caloyianis - Úszás

Fotó: Nick Caloyianis - Úszás

LÉLEGEZZ AZÉRT IS, MERT A LELKEDNEK IS NAGY SZÜKSÉGE VAN RÁ.

Belegondoltál valaha, hogy a "lélegzet" és a "lélek" szó ugyanarról a tőről fakad? E két szó összefügg egymással a rokon nyelvekben is, így a vogul, osztják lil jelentése "lélegzet; lélek".  Más nyelvekben, például a latinban is találkozunk ezzel a kapcsolattal: a spiritus jelentése "szellő; lélegzet; lélek, szellem", a spiro azt jelenti, "lengedez, lélegzik".

Emlékezz: fújj ki mindent, amit csak lehet, és azután vegyél levegőt. Ne erőltesd, ne akarj igazán mély lélegzetet venni, mert anélkül is megtörténik, ha valóban kifújtad az összes elhasznált levegőt. Csak engedd el a mellkasod és hasad, és hagyd, hogy friss levegő áramoljon a tüdődbe.

Ismételd meg ezt az összes unalmas vagy feszült munkahelyi megbeszélés után, mindegyik stresszes telefonhívás után és akkor is, amikor a barátaid rosszat szólnak vagy épp magadon veszed észre, hogy agresszívan viselkedsz, értelmetlenül.

Lélegezz akkor is, amikor a jövő heti prezentációra gondolsz, a kedvesed születésnapi ajándékára, amit még mindig nem sikerült megvenned, vagy éppen az olyannyira esedékes szabadságra – amit megint nem akkor tudsz kivenni, amikor te szeretnéd.

Lélegezz és legyél a jelenben. Lélegezz, ha túl gyorsan pörög az agyad és akkor is, ha lomhán vánszorog, mert mondjuk a múltban rekedtél.

LÉLEGEZZ ÉS ÉLD MEG A PILLANATOT. OLYAN ÉRTÉKES  ÉS OLYAN ILLÉKONY.

 

Szerző Farkas Eszter, a posztot inspirálta: zenhabits.net

 

KELETI MOZGÁSFORMÁK VAGY NYUGATI SPORTOK?

Miben különböznek a keleti mozgásformák a nyugatiaktól? Anthony Court tajcsi oktató a következő hasonlattal magyarázta el. Ha az autó jelképezi az emberi testet, a nyugati típusú sportok az autó külső megjelenésére és a motorra (szív- és érrendszer) összpontosítanak.

"Akármilyen jól néz ki egy autó és jó a motorja, ha az elektromos vezetékek meghibásodnak, akkor a gépezet soha nem fog optimálisan működni”

Forrás: ferrari.com

Forrás: ferrari.com

A keleti mozgások a teljes testre, a helyes légzésre, a jin (összehúzódás, nyugodt állapot) és a jang (terjeszkedés, dinamikus feszültség), ezáltal az energia testen belüli és testkörüli áramlására helyezik a hangsúlyt.

NYUGATI SPORTOK:

 • sokszor a külső megjelenésre és a fittségre összpontosít

 • külön dolgoztatják meg az izmokat

 • szív- és érrendszer egészségére helyezik a hangsúlyt

 • külön kezeli a mentális egészséget és a fizikai egészséget

KELETI MOZGÁSFORMÁK:

 • az egész testet megmozgatja

 • a szív, az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek kiegyensúlyozására, összehangolására törekszik

 • a test és az elme nem határolódik el egymástól

Antony elmeséli élményét, mikor testépítőket és fitneszoktatókat hívott meg az óráira, és annyi volt a feladat, hogy a helyes légzésre figyelve maradjanak csikung állóhelyzetben. (kezek a fej fölött) De mivel nem voltak hozzászokva a belső energiát igénybe vevő gyakorlathoz, fél perc után remegett a kezük, és elfáradtak, még a többi gyakorló, köztük egy több mint 70 éves asszony 20-30 percig is benne maradtak a testtartásban. „A modern tudományok és technológia világában az ember figyelmen kívül hagyja természetes képességeit, holott a korlátlan lehetőségek mindenkinek rendelkezésére állnak” - állítja Anthony Court.”

Forrás: http://www.smart-yoga.net/

Forrás: http://www.smart-yoga.net/

LÉLEGEZZ!

„Emeld a mellkasod, húzd be a hasad!” Ki ne hallotta volna ezerszer. Legalábbis nálunk, Európában erre vagyunk nevelve. Keleten éppen az ellenkezőjét tanítják. Lazítsd el a vállad, a hasfalad! Hiszen így tudod maximalizálni a tüdőkapacitásod, a hasi légzéssel átmasszírozni a belső szerveidet. A technikát gyakorlással bárki képes elsajátítani. A keleti módszerek lényege a test és lélek egyensúlyvesztésének visszaállítása az optimális állapotba, így akár a betegségekben szenvedőknél (magas vérnyomás, keringési és emésztési problémák) is csökkenhetnek majd elmúlhatnak a tünetek.

Az eredeti cikk a divany.hu életmód rovatában jelent meg 2014.06.16-án, „Ezért éri meg tajcsira vagy jógaórára járni” címmel.

CSERESZNYÉVEL AZ ÍZÜLETEKÉRT

Vér-, bőr- és ízület tisztító, harmonizálja a hormonrendszert, erősíti az immunrendszert és fogyókúra alatt is ideális: gyorsítja az emésztést.

cseresznye_pic.jpg

A Közel-Keletről származó fa a török hódoltság idején jutott el Magyarroszágra, de ma kifejezetten hungarikumnak számító fajta is van, a badacsonyi cseresznye.

Étkezési szokásaink, a húsevés következtében húgysav halmozódik fel szervezetünkben, ami később reumatikus panaszokat okozhat. A cseresznye magas nyomelem tartalmánál fogva vértisztító, és segít kiüríteni vérünkből a húgysavat. Az ayurvéda szerint ha megváltoztoztatjuk étrendünket, és megtisztítjuk testünket (akár cseresznyével) enyhülhetnek a reumatikus panaszok.

Napi fél kiló cseresznye már teljesen ki tudja tisztítani a vérünket, az ízületeinket.

A gyümölcs gazdag A-, B-, C- vitaminban, tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat, így harmonizálja a hormonrendszert, erősíti az immunrendszert. Vértisztító, bőrtisztító, vízhajtó. Épít és szépít. Szóval egyél cseresznyét, ameddig szezonja van!

Forrás: http://bhaktikutir.hu/, http://www.vitaminsziget.com/,  Kép forrása: http://weheartit.com/

ZSENIK ALVÁSI SZOKÁSAI

Mi a közös Beethovenben, Kantban és Victor Hugoban? 

Azon túl hogy kiemelkedő alkotók voltak, az alvási szokásaik is megegyeznek. Mason Currey: Napi rituálok című könyvében 161 kiemelkedő alkotó napi rutinját vizsgálta meg. Alvási szokásaikból kiderül, hogy nagy többségük nem éjjeli bagoly volt, hanem rendesen kipihente magát. Így tudtak kiemelkedőt alkotni.

Ezek után érdemes elgondolkodni a korán fekvésen és kelésen, hiszen lehet, hogy csak ennyi választ el a maximális teljesítőképességtől.